Foto ideewinkel

Kerstbomenasiel Vrij Groen

Kerstboom naar het asiel brengen

Vanaf woensdag 3 januari 2024 kan je je boom met kluit naar het kerstbomenasiel brengen. Op woensdag- en zaterdagmiddag t/m de derde week van januari. Wil je later in het jaar nog een boom brengen? Mail ons dan even vrijgroen@ideewinkel.nl

Je kerstboom kan alleen overleven als deze nog frisse naalden heeft en een goede kluit met wortels. Daarom controleren we bij aankomst de kluit en de frisheid van de naalden.

Omdat het kerstbomenasiel is gestart vanuit de duurzaamheidsgedachte is het bedoeld voor mensen die in de buurt wonen (Leiden en directe omgeving). Kom je boom zelf planten of vraag een van onze vrijwilligers om je te helpen. Houd de potaarde goed vochtig tot je de boom komt planten!

Hoe werkt het kerstbomenasiel?

Vanaf begin januari kun je op afspraak een kerstboom met kluit bij ons langs brengen. Je boom krijgt een nummer en komt de rest van het jaar op het kerstbomenveld te staan. De vrijwilligers van Vrij Groen verzorgen de kerstbomen. Eind november sturen we je een email over het ophalen. Na Sinterklaas kun je je eigen boom weer ophalen en opnieuw gebruiken, en zo duurzaam kerst vieren!

Je hoeft bij het brengen van je boom niet te betalen. Je betaalt in december 13,50 (prijs december 2024) asielvergoeding per boom bij het afhalen.

Gemiddeld 75% van de bomen beleeft een volgende kerst bij mensen thuis. In 2023 is zelfs 80% van de bomen blijven leven. De andere bomen hebben het niet gered of zijn niet mooi genoeg meer om in huis te zetten. Als je eigen boom het niet heeft gered, of echt niet mooi genoeg is, kun je in december een weesboom uitzoeken.

Hoe zorg ik dat mijn boom weer in goede conditie het asiel in gaat?

Belangrijkste: geef regelmatig genoeg water zodat de boom niet uitdroogt. En zet de boom niet dicht bij de verwarming of in de zon. Kijk hier voor uitgebreidere info over het kopen van een goede boom en over de verzorging.

Bij aankoop van een nieuwe boom: zorg ervoor dat je een gezonde kerstboom met stevige kluit koopt. En houdt de potgrond goed vochtig. Liever géén Nordmann-spar, want die overleeft het meestal niet door het ander type wortelstelsel. Heb je toch een Nordmann-spar? Kijk dan even hier of hij nog fris is: Nordmann-spar dood of fris

Check de kluit en de naalden

Je kerstboom kan alleen overleven als deze nog frisse naalden heeft en een goede kluit met wortels. Bij nieuwe bomen controleren we bij het brengen daarom even de kluit. Sommige bomen hebben zo’n kleine kluit dat de overlevingskans in het asiel te klein is.

Wanneer kan ik mijn boom brengen?

Vanaf de eerste woensdag in januari kan je je boom naar het kerstbomenasiel brengen. Op woensdag- en zaterdagmiddag t/m ongeveer de derde week van januari, maar alleen op afspraak.

Kerst(wees)boom

Heb je nog geen eigen boom bij ons op het veld staan? In het Kerstbomenasiel staan ook weesboompjes die onze vrijwilligers van vernietiging hebben gered. In december kun je zo’n kerst(wees)boom met kluit op het veld komen uitzoeken (op afspraak en zolang de voorraad strekt). De boompjes zijn verschillend van type en vorm. Het zijn geen standaard bomen zoals je ze bij de gewone kerstbomenhandel aantreft. Heb je interesse? Stuur een mailtje naar vrijgroen@ideewinkel.nl

Waar is het kerstbomenasiel?

Het bezoekadres is: Ommedijkseweg 30, 2331 AT  Leiden.
Bereikbaarheid met OV: vanaf station Leiden Centraal met lijn 43 richting Den Haag. Halte Haagse Schouw uitstappen. Op de rotonde rechtsaf de Ommedijkseweg op lopen, onder de snelweg door en de weg volgen tot nr 30. Het is een kwartier lopen.

Overigens, de grootste milieubelasting van kerstbomen komt van het transport per auto. Kom je van ver, dan kun je misschien ook een kerstbomenasiel bij jou in de buurt vinden.

Goed idee, dat kerstbomenasiel! Kan ik helpen?

Ja, dat kan, je bent van harte welkom als kerstbomenasielhulp. Stuur een mailtje aan vrijgroen@ideewinkel.nl

En daarnaast is financiële hulp voor Vrij Groen altijd heel fijn! Een gift kun je overmaken op rekening nr. NL 66 TRIO 021.23.27.097 t.n.v. Stichting Ideewinkel te Leiden, o.v.v. gift Vrij Groen.

Wat doen jullie met de asielvergoeding en giften?

Hiermee betalen we de huur van de grond die we gebruiken en materiaal voor het onderhoud. We gebruiken zoveel mogelijk tweedehands materiaal maar soms is het nodig iets nieuw aan te schaffen. Ook kopen we zaden en pootgoed voor de tuin.

Meer contactgegevens van Vrij Groen vind je op deze pagina.

 

Kerstbomenasiel