Foto ideewinkel

Kerstbomenasiel Vrij Groen

Vanaf begin januari kun je een kerstboom met kluit bij ons langs brengen. Je boom krijgt een nummer en komt de rest van het jaar op het kerstbomenveld te staan. De vrijwilligers van Vrij Groen verzorgen de kerstbomen. Eind november sturen we je dan een email over het ophalen. Na Sinterklaas kun je je eigen boom weer ophalen en opnieuw gebruiken, en zo duurzaam kerst vieren! Je hoeft bij het brengen van de boom niet te betalen. Je betaalt in december 12,- asielkosten per boom bij het afhalen.

Heb je nog geen eigen boom bij ons op het veld staan? Je kunt bij ons een weesboom uitzoeken. Kom de weesboom zelf uitgraven en geef hem een mooi plekje bij je thuis. Na de feestdagen kom je de boom weer naar het veld brengen zodat deze de rest van het jaar weer lekker buiten staat. Je betaalt bij het afhalen van een weesboom 12,- asielkosten.

Check de kluit en de naalden

Je kerstboom kan alleen overleven als deze nog frisse naalden heeft en een goede kluit met wortels.  Bij nieuwe bomen controleren we even de kluit. Sommige bomen hebben zo’n kleine kluit dat de overlevingskans in het asiel te klein is.

Weesbomen

Gemiddeld 75% van de bomen beleeft een volgende kerst bij mensen thuis. Dit jaar is zelfs 85% van de bomen blijven leven. De andere bomen hebben het niet gered of zijn niet mooi genoeg meer om in huis te zetten. De eigenaar kan in het laatste geval afstand van de boom doen of geeft de boom nog een tweede jaar om in de grond aan te sterken. Het komt ook voor dat we na de kerstperiode kerstbomen met kluit langs de weg vinden, die prachtig opbloeien op ons kerstbomenasiel. Bomen zonder eigenaar noemen we weesbomen.

Als je eigen boom het niet heeft gered, of echt niet mooi genoeg is, kun je in december een weesboom mee naar huis nemen. Maar ook als je vorig jaar geen boom hebt gebracht, kan het zijn dat we een weesboom voor je hebben. Stuur een mailtje naar vrijgroen@ideewinkel.nl als je interesse hebt.

Hoe zorg ik dat mijn boom in goede conditie het asiel in gaat?

Zorg ervoor dat je een gezonde kerstboom met stevige kluit koopt. Liever géén Nordmann-spar, want die doet het meestal niet bij ons. En verzorg je kerstboom goed na aankoop! Belangrijkste: geef genoeg water zodat de boom niet uitdroogt. Kijk hier voor uitgebreidere info over het kopen van een goede boom en over de verzorging.
Heb je toch een Nordmann-spar? Kijk dan even hier of hij nog fris is: Nordmann-spar dood of fris

Wanneer kan ik mijn boom brengen?

Vanaf woensdag 5 januari 2022 kan je je boom naar het kerstbomenasiel brengen. Op woensdag- en zaterdagmiddag t/m ongeveer half januari. Wil je later in het jaar nog een boom brengen? Mail ons dan even vrijgroen@ideewinkel.nl

Wanneer kan ik mijn boom ophalen?

Kerstboomeigenaren ontvangen in november een mailtje van ons, met daarin het nieuws of hun boom het overleefd heeft. Vervolgens kun je je boom ophalen, tegen een vergoeding van 12 euro asielkosten (+ een eventueel vrijwillige donatie voor een mooie Vrij Groen tuin): elke woensdag- en zaterdagmiddag tussen Sinterklaas en kerst. Als je je boom niet meer wilt ophalen, laat het even weten. Dan wordt het een weesboom die door iemand anders geadopteerd kan worden.

Waar is het kerstbomenasiel?

Het bezoekadres is: Ommedijkseweg 30, 2331 AT  Leiden.
Bereikbaarheid met OV: vanaf station Leiden Centraal met lijn 43 richting Den Haag. Halte Haagse Schouw uitstappen. Op de rotonde rechtsaf de Ommedijkseweg op lopen, onder de snelweg door en de weg volgen tot nr 30. Het is een kwartier lopen.

Overigens, de grootste milieubelasting van kerstbomen komt van het transport per auto. Kom je van ver, dan kun je misschien ook een plekje bij jou in de buurt vinden.

Goed idee, dat kerstbomenasiel! Kan ik helpen?

Ja, dat kan, je bent van harte welkom als kerstbomenasielhulp. Stuur een mailtje aan vrijgroen@ideewinkel.nl

En daarnaast is financiële hulp voor Vrij Groen altijd heel fijn! Een gift kun je overmaken op rekening nr. NL 66 TRIO 021.23.27.097 t.n.v. Stichting Ideewinkel te Leiden, o.v.v. gift Vrij Groen. Giften gebruiken we om de tuin te onderhouden en weer nieuwe duurzame groene ideeën uit te voeren.

Meer contactgegevens van Vrij Groen vind je op deze pagina.

 

Kerstbomenasiel