Foto ideewinkel

Kerstbomenasiel Vrij Groen

Wat is het kerstbomenasiel?

Je kunt bij ons vanaf begin januari je gebruikte kerstboom met kluit langs brengen. De rest van het jaar verzorgt Vrij Groen de boom. Je boom krijgt een nummertje en eind november nemen we weer contact met je op. Na Sinterklaas kun je je boom dan weer ophalen en opnieuw gebruiken, en zo duurzaam kerst vieren! Je betaalt een tientje asielgeld bij afhalen. Januari 2021: nu nog en boom brengen? Kijk HIER.

Gemiddeld 75% van de bomen beleeft een volgende kerst bij mensen thuis. De rest is ofwel in het asiel gestorven ofwel niet meer zo mooi om weer in huis te halen. De eigenaar kan in het laatste geval afstand van zijn boom doen of geeft de boom nog een tweede jaar om aan te sterken en te overzomeren. Het komt ook voor dat we na de kerstperiode kerstbomen met kluit langs de weg vinden, die prachtig opbloeien op ons kerstbomenasiel. Bomen zonder eigenaar noemen we weesbomen.

Als je eigen boom dood is gegaan, of te erg is afgetakeld, kun je in december een weesboom mee naar huis nemen. Ook als je het vorige jaar geen boom ingeleverd hebt, kan het zijn dat we een weesboom voor je hebben. Stuur even een mailtje naar vrijgroen@ideewinkel.nl als je interesse hebt.

Hoe zorg ik dat mijn boom in goede conditie het asiel in gaat?

Zorg ervoor dat je een gezonde kerstboom met stevige kluit koopt. Géén Nordmann-spar, want die doet het meestal niet bij ons. En verzorg je kerstboom goed na aankoop! Belangrijkste: geef genoeg water zodat de boom niet uitdroogt binnen. Kijk hier voor uitgebreidere info over het kopen van een goede boom en over de verzorging.

Heb je toch een Nordmann-spar? Kijk dan even hier of hij nog fris is: Nordmann-spar dood of fris

Wanneer en waar kan ik mijn boom brengen?

In 2021 kan dat allen op reservering. Elke woensdag en zaterdag t/m ongeveer half januari (de preciese datum wordt in de nieuwsberichten vermeld), tussen 13 u en 16 u. Onze locatie: Ommedijkseweg 30 in Leiden. Later in het jaar nog een boom brengen? Mail ons even.

Overigens, de grootste milieubelasting van kerstbomen komt van het transport per auto. Kom je van ver, dan kun je misschien ook een plekje bij jou in de buurt vinden.

 Wanneer kan ik mijn boom ophalen?

Kerstboomeigenaren ontvangen in november een mailtje van ons, met daarin het nieuws of hun boom het overleefd heeft. Vervolgens kun je je boom ophalen, tegen een vergoeding van 10 euro (+ een eventueel vrijwillige donatie voor een mooie Vrij Groen tuin): Elke woensdag en zaterdag tussen Sinterklaas en kerst, tussen 13.30 u en 16 u. Als je je boom niet meer wilt ophalen, laat het even weten. dan wordt het een weesboom, die door iemand anders geadopteerd kan worden.

Keigaaf, dat kerstbomenasiel! Kan ik helpen?

Ja, dat kan, je bent van harte welkom als kerstbomenasielhulp. Kijk hier wat dat betekent. En daarnaast is financiële hulp voor Vrij Groen altijd van heel fijn! Een gift kun je overmaken op rekening nr. NL 66 TRIO 021.23.27.097
t.n.v. Stichting Ideewinkel te Leiden, o.v.v. gift Vrij Groen. Giften gebruiken we om de tuin op een nieuwe plek op te bouwen en weer nieuwe duurzame groene ideeën uit te voeren.

Meer contactgegevens van Vrij Groen vind je op deze pagina.

 

Kerstbomenasiel