Foto ideewinkel

Kerstbomenasiel Vrij Groen

Kerst(wees)boom

Heb je nog geen eigen boom bij ons op het veld staan? In het Kerstbomenasiel staan ook weesboompjes die onze vrijwilligers vorig jaar van vernietiging hebben gered. In december kun je zo’n kerst(wees)boom met kluit op het veld komen uitzoeken (op afspraak en zolang de voorraad strekt). Veel weesboompjes zijn rond de 70 cm, maar er zijn ook kleinere en een paar grotere bomen (max. 150cm). De boompjes zijn verschillend van type en vorm.

Een voorbeeld van de verschillende boompjes:

Kom je boom zelf uitgraven en geef hem een mooi plekje bij je thuis. Na de feestdagen breng je je kerstboom weer naar het veld zodat deze de rest van het jaar weer lekker buiten staat. Je betaalt bij het afhalen van een weesboom 12,- asielvergoeding (prijs december 2022).
Als je dit jaar een kerst(wees)boom wilt, stuur dan een mailtje aan vrijgroen@ideewinkel.nl

Hoe werkt het kerstbomenasiel?

Vanaf begin januari kun je, op afspraak, een kerstboom met kluit bij ons langs brengen. Je boom krijgt een nummer en komt de rest van het jaar op het kerstbomenveld te staan. De vrijwilligers van Vrij Groen verzorgen de kerstbomen. Eind november sturen we je dan een email over het ophalen. Na Sinterklaas kun je je eigen boom weer ophalen en opnieuw gebruiken, en zo duurzaam kerst vieren!
Je hoeft bij het brengen van je boom niet te betalen. Je betaalt in december 12,50 (prijs december 2023) asielvergoeding per boom bij het afhalen.

Gemiddeld 75% van de bomen beleeft een volgende kerst bij mensen thuis. Dit jaar is, ondanks de lange droogte, gelukkig toch nog 70% van de bomen blijven leven. De andere bomen hebben het niet gered of zijn niet mooi genoeg meer om in huis te zetten. Als je eigen boom het niet heeft gered, of echt niet mooi genoeg is, kun je in december een weesboom uitzoeken.

Hoe zorg ik dat mijn boom weer in goede conditie het asiel in gaat?

Belangrijkste: geef regelmatig genoeg water zodat de boom niet uitdroogt. En zet de boom niet dicht bij de verwarming of in de zon. Kijk hier voor uitgebreidere info over het kopen van een goede boom en over de verzorging.

Bij aankoop van een nieuwe boom: zorg ervoor dat je een gezonde kerstboom met stevige kluit koopt. En verzorg je kerstboom goed na aankoop! Liever géén Nordmann-spar, want die overleeft het meestal niet. Heb je toch een Nordmann-spar? Kijk dan even hier of hij nog fris is: Nordmann-spar dood of fris

Check de kluit en de naalden

Je kerstboom kan alleen overleven als deze nog frisse naalden heeft en een goede kluit met wortels. Bij nieuwe bomen controleren we bij het brengen daarom even de kluit. Sommige bomen hebben zo’n kleine kluit dat de overlevingskans in het asiel te klein is.

Wanneer kan ik mijn boom brengen?

Vanaf woensdag 4 januari 2023 kan je je boom naar het kerstbomenasiel brengen. Op woensdag- en zaterdagmiddag t/m ongeveer half januari, maar alleen op afspraak. Wil je later in het jaar nog een boom brengen? Mail ons dan even vrijgroen@ideewinkel.nl

Wanneer kan ik mijn boom ophalen?

Kerstboomeigenaren ontvangen in november een mailtje van ons, met daarin het nieuws of je boom het overleefd heeft. Vervolgens kun je  je boom ophalen tegen betaling van 12,- (prijs december 2022) asielvergoeding (+ een eventueel vrijwillige donatie voor een mooie Vrij Groen tuin): elke woensdag- en zaterdagmiddag tussen Sinterklaas en kerst, maar alleen op afspraak.
Als je je boom niet meer wilt ophalen, laat het even weten. Dan wordt het een weesboom die door iemand anders geadopteerd kan worden.

Waar is het kerstbomenasiel?

Het bezoekadres is: Ommedijkseweg 30, 2331 AT  Leiden.
Bereikbaarheid met OV: vanaf station Leiden Centraal met lijn 43 richting Den Haag. Halte Haagse Schouw uitstappen. Op de rotonde rechtsaf de Ommedijkseweg op lopen, onder de snelweg door en de weg volgen tot nr 30. Het is een kwartier lopen.

Overigens, de grootste milieubelasting van kerstbomen komt van het transport per auto. Kom je van ver, dan kun je misschien ook een kerstbomenasiel bij jou in de buurt vinden.

Goed idee, dat kerstbomenasiel! Kan ik helpen?

Ja, dat kan, je bent van harte welkom als kerstbomenasielhulp. Stuur een mailtje aan vrijgroen@ideewinkel.nl

En daarnaast is financiële hulp voor Vrij Groen altijd heel fijn! Een gift kun je overmaken op rekening nr. NL 66 TRIO 021.23.27.097 t.n.v. Stichting Ideewinkel te Leiden, o.v.v. gift Vrij Groen.

Wat doen jullie met de asielvergoeding en giften?

Hiermee betalen we de huur van de grond die we gebruiken en materiaal voor het onderhoud. We gebruiken zoveel mogelijk tweedehands materiaal maar soms is het nodig iets nieuw aan te schaffen. Ook kopen we zaden en pootgoed voor de tuin.

Meer contactgegevens van Vrij Groen vind je op deze pagina.

 

Kerstbomenasiel