2016 – Verslag Ideecafé 19 september Gezond bewegen in stadsgroen

Maandag 19 september organiseerde het Groene Ideecafé in Scheltema (Marktsteeg 1) een avond over Gezond bewegen in stadsgroen. Gezond bewegen staat steeds nadrukkelijker in de belangstelling, bijvoorbeeld onder het motto ‘zitten is het nieuwe roken’. Bij cursussen Mindfulness loopt het storm. En uit onderzoek blijkt telkens weer dat natuur een positieve invloed heeft op de gezondheid. Hoog tijd voor een Groen Ideecafé over dit thema dat door ruim twintig bezoekers werd bijgewoond.

Omgevingspsycholoog Henk Staats (Universiteit Leiden) toonde aan dat je met een wandeling in het stadspark beter ontspant dan door shoppen of een avondje naar de kroeg. Hij vertelde over de positieve effecten van de natuur op gezondheid door betere ontspanning, meer sociaal contact en persoonlijke ontwikkeling van zowel volwassenen als kinderen (zie presentatie). Ook versterkt de natuur het positieve effect van bewegen. Als Leidenaar levert hij vanuit zijn vakgebied graag een bijdrage aan de verdere ontwikkeling van de Leidse stadsnatuur. Daarvoor zou het opzetten van onderzoek naar de effecten van bewegen in stadsgroen en natuur zoals in en rond het Singelpark interessant zijn om samen met de Vrienden van het Singelpark op te zetten en uit te voeren.

Leidenaar Peter Mol is projectleider bij IVN Zuid-Holland. IVN organiseert onder meer ‘biowalks’, wandelingen in de natuur voor mensen met gezondheidsproblemen, onder begeleiding van een zorgprofessional én een natuurgids. Peter vertelt over zijn ervaringen met dit concept en andere projecten over ‘Bewegen in het groen’ en ‘Grijs, groen en gelukkig’ van het IVN en zoekt naar mogelijkheden om dit verder uit te rollen (zie presentatie). Hiervoor zouden in Leiden bijvoorbeeld mogelijkheden kunnen zijn met de bewoners van de Lorentzhof.

Anne Marie van Dam (Bodembienst van Dam) geeft deze avond de aftrap voor Groen Dichterbij 071, dat lokale groene én gezonde buurtinitiatieven ondersteunt en in kaart brengt: buurttuinen, zorgtuinen, schoolpleinen, bedrijventerreinen, openbare ruimte, stadslandbouw en ook particuliere tuinen (zie presentatie). Hiermee hoopt zij vooral te voorzien in een netwerk- en ondersteuningsbehoefte om een initiatief te organiseren en voldoende vrijwilligers te vinden.

CkvO/JvdL.