2023 – 19 juni – Fossielvrije Universiteit

Foto ideewinkel

Het Groen Ideecafé op maandag 19 juni vanaf 19:30 in Scheltema staat in het teken van de invloed van fossiele industrie op de Nederlandse universiteiten.

 

Lees hier het verslag en bekijk de presentaties

 

Olie- en gasbedrijven onderhouden nauwe banden met Nederlandse universiteiten: ze financieren onderzoek, sponsoren studentenorganisaties en betalen hoogleraren. Meer dan 1000 medewerkers, studenten en alumni roepen de Universiteit Leiden in een open brief op om deze banden te verbreken en een voortrekkersrol te nemen in de transitie naar een duurzame toekomst. Tijdens het Groen Ideecafé van 19 juni (aanvang 20:00 in Scheltema) horen we van drie betrokken personen hoe de discussie verloopt over de invloed van de fossiele industrie op universiteiten. 

Dr. Jorrit Smit (Onderzoeker Wetenschaps- en Technologiestudies aan de Universiteit Leiden en Vrije Universiteit Brussel), dr. ir. Martijn Duineveld (Universitair hoofddocent Culturele Geografie Wageningen Universiteit, Scientists4Future Wageningen), en ir. Charlotte Braat (Junior onderzoeker TU Delft, Reclame Fossielvrij, End Fossil LU&TUD) zijn elk op hun eigen manier betrokken bij de discussie rondom fossiele banden en delen hun ervaring in een panelgesprek.

Het panelgesprek wordt geleid door Linda Knoester en Aaron Pereira, die onafhankelijk onderzoek doen naar de banden tussen fossiele bedrijven en de academische wereld. We sluiten de avond af met een pubquiz en praten na met een drankje. Er is weer een stekjes- en ruilboekentafel. Heb je nog een leuke uitgegroeide kamerplant, of een goed boek met duurzaam thema werkloos op de plank staan? Neem het mee om te ruilen tijdens het volgende café.

Groen Ideecafé Fossielvrije universiteit in Leiden: maandag 19 juni, inloop vanaf 19:30 uur, in Scheltema, Marktsteeg 1 in Leiden.

 

Programma

19:30 uur: Inloop

20:00 uur: Introductie door Aaron & Linda (Solid Sustainability Research)

20:05 uur: Korte presentatie van de panelleden:

  • dr. Jorrit Smit (Onderzoeker Wetenschaps- en Technologiestudies aan de Universiteit Leiden en Vrije Universiteit Brussel)
  • dr. ir. Martijn Duineveld (Universitair hoofddocent Culturele Geografie Wageningen Universiteit, Scientists4Future Wageningen)
  • ir. Charlotte Braat, (Junior onderzoeker TU Delft, Reclame Fossielvrij, End Fossil LU&TUD)

20:40 uur: Vragen aan het publiek en panel door Aaron & Linda

21:00 uur: Pauze + indienen vragen voor panel

21:15 uur: Panelgesprek – vragen vanuit de zaal

21:45 uur: Pubquiz

22:00 uur: Afsluiting

 

Het Groen Ideecafé wordt georganiseerd door een enthousiast team dat zich vrijwillig inzet. Om een leuk programma te kunnen samenstellen wordt een vrijwillige bijdrage (richtbedrag € 5 à 10 bij deelname aan een avond) erg gewaardeerd. Dat kan op de avond zelf, of via bijgaande link:


⇑ Doneer aan het Groen Ideecafé

Vind je het leuk om ook mee te werken aan de organisatie van Groene Ideecafés? Neem dan contact op via groenideecafe@gmail.com, of spreek ons aan bij het Ideecafé.