2023 – 15 mei – Op ontdekking naar stadsnatuur

Foto ideewinkel

 

Kijk hier de presentatie terug: Presentatie Stadsnatuur

 

Op maandag 15 mei is de lente in volle zwang en is er weer een nieuw Groen Ideecafé, dit keer in het teken van stadsnatuur! De stad mag dan van steen zijn, maar de natuur vindt altijd een weg naar binnen. Zij het plant, dier of schimmel, er is overal wel iets te ontdekken – als je weet waar je naar moet zoeken – zelfs in ons versteende stadscentrum.

 

Dit nieuwe Groen Ideecafé is een stoomcursus in stadsnatuur: na een introductie gaan we de stad in met experts om te kijken naar stoepplantjes, te luisteren naar vleermuizen en te zoeken naar nog veel meer verborgen en onverborgen stadsnatuur. We hebben rondleiders uitgenodigd die verschillende kanten van de stedelijke natuur kunnen laten zien. Op de avond zelf kan iedereen kiezen met welke wandeling ze mee gaan. Zo lang het nog licht is kijken we naar naar de diversiteit aan planten en het effect van  luchtkwaliteit, bodem en temperatuur. Als het donkert gaan we op pad met luisterapparatuur om erachter te komen welke vleermuissoorten in de stad rondvliegen en wat dat inhoudt voor biodiversiteit en het stadsecosysteem.

We starten in Scheltema en sluiten, na de wandelingen, de avond zoals altijd af met een zinderende pubquiz – en uiteraard na afloop drankjes.

Er is weer een stekjes- en ruilboekentafel. Heb je nog een leuke uitgegroeide kamerplant, of een goed boek met duurzaam thema werkloos op de plank staan? Neem het mee om te ruilen!

 

Programma

19:30 uur: Inloop

20:00 uur: Introductie stadsnatuur door Wouter Moerland

20:20 uur: Excursies met de kenners (onder voorbehoud, blijf de site volgen voor de laatste info):

  • Douwe Sikkema – botanisch stoepkrijten
  • Dick de Vos – stadsvogels
  • Tim Claerhout – korstmossen
  • Marijke Langeveld – stadsnatuurfotografie

21:45 uur: Pubquiz

22:00 uur: Afsluiting

 

Het Groen Ideecafé wordt georganiseerd door een enthousiast team dat zich vrijwillig inzet. Om een leuk programma te kunnen samenstellen wordt een vrijwillige bijdrage (richtbedrag € 5 à 10 bij deelname aan een avond) erg gewaardeerd. Dat kan op de avond zelf, of of via bijgaande link:

 

Doneer aan het Groen Ideecafé

 

Vind je het leuk om ook mee te werken aan de organisatie van Groene Ideecafés? Neem dan contact op via groenideecafe@gmail.com, of spreek ons aan bij het Ideecafé.

 

 

Bekijk foto’s van de avond