2022 – 14 november – Groene Ideecafé – Niet bouwen, wel wonen in Leiden: hoe kan dat?

Foto ideewinkel
(Foto: JvdV)

Het Groene Ideecafé in Scheltema – Leiden op maandag 14 november 2022 – verkent de kansen: hoe kunnen er meer mensen in de stad wonen zónder bij te bouwen?

Eind 2021 telde regio Holland Rijnland 126.940 woningzoekenden. Een kwart van hen is actief op zoek. Leiden wil daarvoor 8.800 woningen en 2.700 studentenkamers bouwen. Dat brengt verdichting van de stad met zich mee. Maar Leiden wil óók vergroenen om de stad biodivers en klimaatbestendig te maken.

Bijbouwen is gelukkig niet de enige oplossing voor meer woningen in Leiden. Efficiënter gebruik van bestaande woningen kan ook, net als ombouwen van kantoren, winkels en andere bedrijfspanden.

Creatief gebruik van gebouwen kan dus inspelen op de vraag naar woonruimte. Maar dat biedt ook andere kansen, bijvoorbeeld om woningen levensloop bestendig te maken en doorstroming te stimuleren. Zo kunnen (groene) ruimte, materialen en energie worden bespaard, en wordt bijgedragen aan welzijn en sociale cohesie.

Je bent van harte welkom op maandagavond 14 november: babyboomers en andere bewoners, makelaars, bouwkundigen, notarissen, beleidsmakers en -medewerkers. Laat je inspireren, en deel je ervaring en ideeën voor woonruimte met de wethouder Wonen, Bouwen en Welzijn, Julius Terpstra, architect Machiel Wagenaar, makelaar Koen Fick en Jan van der Veer van Ikgasplitsen.

Ideecafé programma 

19:30    Zaal open: inloop
20:00   Opening – Anton de Gruyl / Ckees van Oijen – Groene Ideecafé – Stichting Ideewinkel
20:10    De woonopgave en het woonbeleid van Leiden (en de regio) Julius Terpstra wethouder Wonen, Bouwen en Welzijn in Leiden
20:30    Van erfgoed naar “knarrenhof” en gemeenschappelijk wonen voor gezinnen in collectief opdrachtgeverschap –  architect Machiel Wagenaar – MW Architectuur
20:45   Pauze
21:00   Meer mensen onder één dak – Jan van der Veer – Ikgasplitsen.nl
21:15    Binnenstadswonen door herbestemming: Papengracht pand en Huishoudschool Groenhazengracht – makelaar Koen Fick – Fick Makelaardij
21:30   Gesprek met bewoners en andere betrokkenen over duurzame oplossingen, belemmeringen en kansen voor woonruimte zonder te bouwen.
22:00   Afsluiting en netwerken

Waar?

Scheltema Leiden, Marktsteeg 1, Leiden scheltemaleiden.nl/agenda/

Aanmelden

Toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage van bijvoorbeeld € 5,00 of € 10,00 wordt op prijs gesteld. Aanmelden voor deelname is gewenst (bij voorkeur vóór 14 november 12:00 uur; via dit formulier).

Contact: Ckees van Oijen, Werkgroep Groene Ideecafé (ideecafe071@gmail.com; 06-27263520)

MEER INFORMATIE