2021 – 19 april – Online Ideecafé – Webinar Jaar van de Tuin!

Foto ideewinkel

Op maandagavond 19 april organiseert het Groene Ideecafé een online inspiratie-avond over het ‘Jaar van de Tuin’. In dit Webinar kijken we samen naar hoe tuinen in Leiden kunnen bijdragen aan vergroening van de stad, klimaatadaptatie en biodiversiteit, welke activiteiten er dit jaar in Leiden worden georganiseerd, en bieden we inspiratie voor straatacties, open tuinen dagen en andere buurtinitiatieven.

Leiden is na Den Haag de meest versteende stad van Nederland. Groene tuinen zijn daarom van groot belang om water op te vangen, de buurt koel te houden en de buurt bij piekbuien en hittegolven leefbaar te houden. Én groene tuinen kunnen de voorwaarden scheppen voor biodiversiteit in de stad. Door bij inrichting en ontwerp rekening te houden met de behoeften van vogels en egels, houden die – met een ecologisch beheer – de slakken en insecten in balans, en valt er het hele jaar wat te beleven.

Wethouder Ashley North geeft een toelichting waarom 2021 door gemeente Leiden is uitgeroepen tot Jaar van de Tuin! Zoveel mogelijk inwoners bewust maken en inspireren om hun tuin te vergroenen en daarbij rekening houden met klimaatverandering en biodiversiteit. De insteek is om zoveel mogelijk activiteiten te organiseren, die ook in volgende jaren zelfstandig voortgezet kunnen worden. Ronald Van der Steen, projectleider ‘Jaar van de Tuin’ blikt vooruit op de kalender van inspiratiesessies voor het tuinseizoen in 2021.

Peter Kroesen, docent bij de Ontwerpacademie Tuinarchitectuur vertelt hoe Tuinontwerpers on Tour met een Schetskeet bewoners(initiatieven) kunnen ondersteunen bij hun tuinontwerp. Vervolgens geven wijkambassadeurs en andere stadstuinpartners inspiratie-pitches over onderwerpen zoals de bodem als basis voor groen dichterbij, biodiversiteit als bouwsteen voor de tuinstad, regentonnen-straatacties, wiptegels voor ecokathedralen en stadsinbreiding met daktuinen. Daarna wordt gekeken waar deze blauwgroene stadsdromen en luchtkastelen in Leidse wijken kunnen landen.

Programma maandagavond 19 april 2021 (onder voorbehoud):

19:45     Online inloggen (link wordt toegestuurd na aanmelding)
20:00    Opening – Ckees van Oijen – Groene Ideecafé
20:10     Het jaar van de Tuin in Leiden – Ashley North – Wethouder, Gemeente Leiden
20:20    Agenda Jaar van de Tuin – Ronald van der Steen – Cluster Beheer, Gemeente Leiden
20:30    Schetskeet on Tour – Peter Kroesen, docent Ontwerpacademie Tuinarchitectuur
20:40    Inspiratie-pitches wijkambassadeurs en andere stadstuinpartners
21:20    Oproep tot Straatacties, Open Tuinendagen en andere Buurtinitiatieven
21:25     Verkenning: welke buren willen Samen aan de Slag?
21:30     Afsluiting (uitloop en napraten tot ca. 21:45)

Toegang is gratis. Aanmelden kan via deze link (noodzakelijk). Voor meer informatie Ckees van Oijen (ideecafe071@gmail.com; 06-27263520)