2020 – 7 december – Online Ideecafé – Donut Coalitie Leiden – Met de Stadshap zet Leiden de tanden in Duurzame Doelen

Foto ideewinkel
The Doughnut of social and planetary boundaries. Kate Raworth and Christian Guthier. CC-BY-SA 4.0

Voor een veilige en rechtvaardige samenleving is een herstellende en verdelende economie nodig die een sociale basis garandeert binnen ecologische grenzen van de Aarde. Zo een donut economie vraagt een nieuwe manier van kijken, denken en doen. Ook de 17 Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties zijn gericht op duurzame ontwikkeling. In 2019 sloot gemeente Leiden zich aan bij het VNG-initiatief gemeenten voor Global Goals (Leiden4GlobalGoals en Stichting2030).

Om de Global Goals de komende jaren lokaal concreet te maken wil de DonutCoalitieLeiden * de startmotor zijn voor sociale en duurzame innovaties in de stad. Ook alle andere stadspartners nodigen we actief uit om zich aan te sluiten. Met medewerking van PLNT willen we daarvoor vanaf januari 2021 maandelijks een Stadshap organiseren om de kansen voor lokale Global Goals initiatieven te verkennen. Stadspartners kunnen initiatieven adopteren en uitwerken in bijeenkomsten en acties.

Op 7 december verkennen we hoe de Stadshap kan werken als broedplaats voor nieuwe duurzame initiatieven in de stad. Iedereen die Leiden en omgeving groener, eerlijker en duurzamer wil maken en zich daar de komende jaren voor in wil zetten is welkom zich aan te sluiten bij de coalitie.

* De DonutCoalitieLeiden is een groep actieve stadsmakers (Groene Ideecafé, Stadslab, Leidse Gesprekken en Goed Wijkambassadeurs) die zich inzet om sociale en duurzame innovaties in de stad zichtbaar te maken en een boost te geven; voortbouwend op bestaande initiatieven, netwerken van sociale en innovatieve stadspartners versterken en maandelijks een Stadshap organiseren.

.
Programma (onder voorbehoud):

19:45     Zoom gaat open, deelnemers kunnen alvast voorpraten
20:00     Welkom en programma – Ckees van Oijen – Doel: Netwerken en ideeën (waar)maken
20:10      Videos Donut Economie – Michiel Janssen – We maken de Donut lokaal
20:25     Donut Coalitie Leiden – Ant Brandenburg – Stadshap-partners en Leiden4GlobalGoals
20:45     Eerste Stadshappen: Gert Jan Cornel – 1: Inclusie/diversiteit – 2: Circulair Warenhuis
21:10      Vervolgstappen Donut Coalitie Leiden – Edith van Middelkoop – ideeën en verwachtingen voor de Stadshap
21:20     Afsluiting – Ckees van Oijen (ca. 21:30; uitloop en napraten tot max 22:00)

Dit Ideecafé wordt online georganiseerd als Webinar. Voor deze verkenning nodigen we partners uit de stad uit, maar iedereen is welkom aan te sluiten. Meld je aan via ideecafe@ideewinkel.nl. Na aanmelding ontvangen deelnemers een link en instructies voor deelname. Het Webinar wordt technisch gefaciliteerd door Stichting 2030.

Meer informatie over de Donut Economie zie: https://doughnuteconomics.org/ Raworth, K. (2017), Doughnut Economics: seven ways to think like a 21st century economist. London: Penguin Random House. En https://www.youtube.com/watch?v=YCqGf7T9ABo.