2020 – 20 januari – Ideecafé – De Leidse Plastic Keten!

Foto ideewinkel

Documentaire en meet-up over inzameling, na-scheiding, recycling en hergebruik van Leids Plastic

Een fors deel van het huishoudelijk afval bestaat uit plastic verpakkingsmateriaal. Na experimenten met gescheiden inzameling van plastic, is Gemeente Leiden op 1 januari 2019 overgeschakeld op na-scheiding. Maar, hoe gaat dat in zijn werk? Wat is het lot van de verschillende afvalstromen? En waar zit hem nou de milieu en duurzaamheidswinst? Het Ideecafé van 20 januari brengt de keten van inzameling, na-scheiding, recycling en hergebruik van plastic in Leiden (en ver daarbuiten) in beeld.

Het lot van Leids plastic. We mogen ons Leidse plastic afval weer ‘gewoon’ bij het restafval gooien. Een nieuwe installatie haalt het er weer uit. Na-scheiding heet dat. Jan Stap vroeg zich af wat nou beter is: bron- of na-scheiding. En past het in een circulaire economie? Hij maakte er een documentaire over, met financiële steun van het Leids Mediafonds.

Uitdagingen van circulair ondernemen Roel Remkes verbindt consumenten en ondernemingen met elkaar aan de hand van de plastic huisjes van Albert Heijn. Een ketenbenadering kan helpen om het circulaire denken te versterken en de keuze voor aanbod en gebruik van plastic te beïnvloeden.

Plastic Soup is Hot Activist en beeldend kunstenaar Merijn Tinga, bestrijdt plastic vervuiling bij de bron door als Plastic Soup Surfer beleidsmakers en bedrijfsleven te confronteren met spraakmakende acties, film en vlogs zoals From Source to Sea, Plastic Paradox en Knetterballen.

Als burger/consument hebben we veel meer invloed dan we ons vaak realiseren en alledaagse keuzes hebben grote impact op mens, natuur en milieu. ‘Circulariteit’ gaat daar een belangrijke rol in spelen.  Als je duurzaamheid belangrijk vindt en geïnteresseerd bent in de visies en verhalen van de drie sprekers, kom dan 20 januari bij het Ideecafé meedenken over verantwoord plastic gebruik.

Programma maandagavond 20 januari 2020

19:30     Zaal open, inloop
20:00     Welkom en introductie door Ckees van Oijen, Ideecafé en Jan Stap, Jan Stap Film
20:10     Vertoning documentaire ‘Leids Plastic’

21:00     Pauze

21:15     Circulair Ondernemen: door Roel Remkes, Circular Company Makers
21:25     Plastic Soep is Hot: Merijn Tinga, Plastic Soup Surfer
21:35     Discussie over de toekomst van het Leidse Plastic

22:00     Afsluiting en tijd voor napraten/borrelen

De toegang is gratis Aanmelden in gewenst via Facebook of ideecafe@ideewinkel.nl Vrijwillige bijdragen zijn welkom. Voor meer informatie over de avond: Ckees van Oijen (06-27263520).

Meer achtergrondinformatie:

Circulaire economie, De r en de circulaire economie, Duurzame productie en consumptie, Week van de circulaire economie, The Story of Stuff (2007), Sustainability through a circular economy | Maayke Damen | TEDxYouth@Maastricht.