2019 – 16 december – Ideecafé – Filosoferen over Duurzaamheid & Boekpresentatie Bomen in de Stad

Foto ideewinkel

Op maandagavond 16 december 2019 start het Groene Ideecafé een half uur eerder dan gewoonlijk, dus om 19.30 uur.

Bomen in de stad

Op 16 december presenteert uitgeverij Ginkgo het boekje ‘Bomen in de Stad’, van Dick de Vos. Het is de laatste in een reeks die begon met Dieren in de Stad (2015) en Natuur in de stad (2016). Burgemeester Henri Lenferink schreef deze keer het voorwoord. Het eerste exemplaar zal die avond aangeboden worden aan wethouder Ashley North.

In de pauze is het boekje te koop voor € 9,95.
Ook is het mogelijk de hele trilogie aan te schaffen voor € 25,00.

Filosoferen over Duurzaamheid: zet dat zoden aan de dijk?

Om 20.00 uur gaan we samen met de projectgroep Filosofie van de duurzaamheid filosoferen. Iedereen kan meedoen, je hoeft hiervoor geen filosoof te zijn.

Zodra je je waagt aan het thema duurzaamheid, word je bedolven onder een bombardement van ‘feiten’. Te veel om te verwerken, laat staan te onthouden. En verwarrender nog: stemmen spreken elkaar ook vaak heftig tegen. Wie moet je geloven? Ook zie je veel opgeheven wijsvingers: doe dit wel, doe dat niet! Waar doe je goed aan, waar juist niet? Wie ernst maakt met dit soort vragen, zit meteen al tot over z’n oren in de filosofie. De projectgroep Filosofie van de Duurzaamheid houdt zich hiermee bezig. Wat is dat nou eigenlijk: filosoferen over duurzaamheid, en waarom zou je dat doen?

We gaan dit zelf ervaren tijdens een filosofisch experiment (ja dat bestaat!) met behulp van een Filosofisch Stellingenspel. Belangrijk is niet zozeer, welke mening je hebt, maar welke argumenten je gebruikt om een bepaalde positie te verdedigen. In het filosoferen gaat het er niet om wát je denkt, maar hóe je denkt. Boeiend om mee te maken.

Vervolgens kun je je aansluiten bij verschillende gesprekstafels. Er worden drie standpunten geformuleerd en toegelicht. Je kunt je aansluiten bij het standpunt dat jou het meest aanspreekt, omdat je het graag wil verdedigen of juist graag wil aanvallen. Gewoon meeluisteren kan natuurlijk ook. Het eerste standpunt gaat over taal van de duurzaamheid en het tweede standpunt gaat over de mogelijkheid of onmogelijkheid van dialoog tussen klimaatalarmisten en klimaatontkenners. Het derde standpunt gaat over economische groei.

De avond wordt afgesloten met een plenaire discussie. Misschien lukt het zelfs om te komen tot een dialoog, een gezamenlijk onderzoek naar het antwoord op een vraag die ons allen aangaat.

Programma maandagavond 16 december 2019

19:00     Zaal open, inloop met koffie en thee
19:30     Welkom door Bert Lever van Uitgeverij Ginkgo
19:35     Introductie van het boek Bomen in de Stad door schrijver Dick de Vos
19:45     Aanbieding van het eerste exemplaar aan wethouder Ashley North

20:00     Projectgroep Filosofie van de Duurzaamheid stelt zich voor
20:30     Filosofisch Stellingenspel

21:00     PAUZE & gelegenheid het boek Bomen in de Stad te laten signeren door Dick de Vos

21:15      Gesprekstafel I: De taal van de duurzaamheid
Gesprekstafel II: Klimaatalarmisten en klimaatontkenners
Gesprekstafel III: Economische groei
21:45     Plenair gesprek
22:00     Napraten aan de bar

Toegang is gratis (crowdfunding welkom!). Aanmelden via Facebook of ideecafe@ideewinkel.nl
Voor meer informatie: Ckees van Oijen (06-27263520)