Je huis verduurzamen: waar begin je?

Foto ideewinkel

Beginnen met verduurzamen van je huis

Isoleren, warmtepompen, groene energie, zonnepanelen, kierdichting; er ontstaan momenteel in hoog tempo nieuwe technieken om je huis te verduurzamen. Weet je niet waar je moet beginnen, houd je dan aan deze logische volgorde (Trias Energetica):

 1. Beperk je energieverbruik door te besparen en te isoleren (vloer-, muur- en dakisolatie) en kleine verbetermaatregelen (b.v. tocht bestrijden, leidingisolatie).
 2. Gebruik duurzame energie voor warmte en elektriciteit (b.v. met zonnepanelen).
 3. Gebruik de energie die je nodig hebt zo efficient mogelijk.

Zie Duurzame Energie Merenwijk voor uitgebreide informatie over het verduurzamen van je huis.

Eerst een analyse van je huis en energieverbruik

Bijna alles in ons huis kost energie. Maar hoe veel energie? Is dat veel? Kijk hier naar een leuk filmpje dat uitlegt hoeveel energie verschillende activiteiten in huis kosten. Als je je huis energiezuiniger wilt maken, kan het je al snel duizelen van de vele opties die worden aangeprezen. Om te bepalen wat in jouw geval zinvolle stappen zijn, is het handig om meer te weten over je huis (en hoe je er in leeft). Daarom raden we aan om eerst een energie-analyse van je huis te maken want bijna alles in ons huis kost energie. Maar hoe veel energie? Is mijn verbruik hoog? Vergelijk jouw energieverbruik met andere woningen en zie of je veel gebruikt en dus veel mogelijkheden hebt om energie te besparen. Nuttig om te weten: isoleren en zonnepanelen plaatsen zijn bijna áltijd goede maatregelen die zichzelf terugverdienen.

Stappenplan

Maak een stappenplan voor verduurzaming. De stappen zijn onder te verdelen in 1) kleine maatregelen, 2) isoleren, 3) ventileren, 4) duurzame energie zelf opwekken, 5) duurzaam verwarmen, en 6) van het aardgas af. De energiecoaches helpen je met het maken van een stappenplan voor het verduurzamen van je eigen huis.

Sommige maatregelen zijn altijd zinvol, hoe de techniek zich ook gaat ontwikkelen. Kleine maatregelen om energie te besparen zijn bijna altijd zeer efficient. Zie hier een korte video over energie besparings tips van de consumentenbond. Verder zijn goede isolatie en zonnepanelen op je dak ook echte ‘no regret’-maatregelen. Bij andere maatregelen ligt dat ingewikkelder. Een (individuele) warmtepomp installeren kán een goede stap zijn, maar misschien kiest de gemeente op termijn voor een collectieve oplossing als een groot warmtenet. Overweeg je toch een warmtepomp, dan is een hybride model, die goedkoper zijn, wellicht een betere keus. Op Milieucentraal.nl en Duurzame Energie Merenwijk vind je duidelijk en onafhankelijk advies. De GaGoed Wijkambassadeurs en energiecoaches adviseren je over de beste maatregelen voor het verduurzamen van jouw eigen huis.

Meer informatie

Zie hier een lijst van websites van organisaties in en rond Leiden die helpen met het verduurzamen van je huis:

 • GaGoed Wijkambassadeurs. GaGoed helpt Leidenaren bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van energie en natuur.
 • Energie Coaches. Deskundige wijkbewoners adviseren over energiebesparing en het verduurzamen van je woning in Leiden en omgeving.
 • Duurzaam bouwloket Leiden. Het digitale loket waar inwoners van Leiden terecht kunnen voor al hun vragen op het gebied van duurzaam (ver)bouwen, energiebesparing en energie opwekken.
 • Duurzame Energie Merenwijk. Allerlei informatie over het verduurzamen van je huis en de Merenwijk.
 • Duurzaam Profburg wijk. Verduurzamen van de Professoren-en Burgemeesterswijk.
 • Vogelwijk Energiezuinig. Verduurzamen van de Vogelwijk.
 • Energiek Leiden. EnergiekLeiden bevordert duurzame energieopwekking in de regio Leiden met als doel het realiseren van een energieneutrale stad en regio.
 • Erfgoed Leiden duurzaam wonen. Voor het comfortabeler en energiezuiniger maken van uw historisch gebouw.
 • Stadslab Leiden. Netwerk van Stadslaboranten: Leidenaren die invulling geven aan hun liefde voor hun stad door allerlei projecten te bedenken,