2016 – De Koning van het Weiland komt naar Leiderdorp (gratis toegang)

Op 24 februari komt de voorstelling ‘Koning van het Weiland’ naar Leiderdorp. Deze ruim een uur durende performance bestaat uit om-en-om-optredens: muziek door Sytze Pruiksma en korte lezingen van hoogleraar trekvogelecologie Theunis Piersma over de grutto en “rijke weilanden”. De voorstelling wordt gegeven in het Atrium van het gemeentehuis om 20.00 uur. Zaal open 19:30 uur. Toegang gratis, kaarten aan de zaal, max. 225 personen, vol is vol.

Het adres van het gemeentehuis van Leiderdorp is Willem-Alexanderlaan 1 2351 DZ Leiderdorp.

Deze bijzondere gebeurtenis wordt niet door het groene Ideecafé of Stichting Ideewinkel georganiseerd  maar vanuit het Groenoverleg van de gemeente Leiderdorp door de KNNV afdeling Leiden en Stichting Comité Doesbrug.

Theunis Piersma is een belangrijke kracht achter de burgerbeweging Kening fan ‘e Greide (Fries voor ’Koning van het Weiland’). Deze brede groep is ontstaan om de achteruitgang van de weidevogels in het Nederlandse weidegebied een halt toe te roepen. Ook in de Leiderdorpse Achthovener- en Boterhuispolder is het aantal weidevogels dramatisch gedaald.

De lezingen van Piersma met prachtig beeldmateriaal (foto’s, video’s en infographics) worden afgewisseld met fascinerende optredens van soundartist en componist Sytze Pruiksma. Hij groeide net als Piersma op in Zuidwest-Friesland. Trekvogels vormen zijn inspiratiebron om beelden en muziek te maken. Deze optredens schetsen op indrukwekkende en overtuigende wijze een beeld van de vogelrijke weides van vroeger, van de huidige situatie en van wat er nodig is om het verdwijnen van de weidevogels te voorkomen. De nadruk ligt op onze nationale vogel, de grutto, de Koning van het Weiland.

De aanleiding om deze performance naar Leiderdorp te halen is de controverse rond de weidevogels van de Boterhuispolder. In dit stukje Groene Hart gaat het al jaren slecht met de grutto, maar er is ook grote behoefte om vanuit de stad de polder in te trekken. Hoe kunnen we dit goed combineren? Hoe ver gaan we daarin?

Meer informatie over de beweging Kening fan ‘e Greide en deze voorstelling is te vinden op www.kingofthemeadows.eu.

Facebook: Kening in Leiderdorp

Twitter: @KeningLddorp

YouTube: Wat de grutto ons vertelt

Foto: X posit