Verslag van
Het Groene IdeeCafé, 
19 oktober 2009

terug

Aanwezig: Margje Vlasveld, Mechteld van Zon, Timo Gubbens, Gerrit-Jan de Bruin, Inger Lanssen, Sjaak van Rijn, Ludy Feyen, Peter van Helsdingen, Annet Willekens,  Ben van Leeuwen, Geert van de Velden, Janine Vermeulen, Marijke Langeveld (notulist), Bessie Schadee, Wim van Rijn, Robert Steenbergen, Willeke van Rijn, Ton Duijndam

Update Margje

Fonds 1818

  • Fonds 1818 is enthousiast over het Groene Ideecafé en is bereid dit financieel te steunen als de gemeente ook een duit in het zakje wil doen, daarom zullen we het project indienen bij het Biodiversiteitsfonds.
  • Vorig jaar is veel energie gestoken in het jongerenproject Green Spots, gekoppeld aan maatschappelijke stages. Uitvloeisel was dat de jongeren mee willen werken aan een groen schoolplein. Fonds 1818 heeft dit projectidee “ geadopteerd” op de biodiversiteitsconferentie op 3 juli en steunt het voornemen van de IDeeWinkel om volgend jaar aan drie scholen een groene stage als Green Spots aan te bieden.
Eetbaar Huigpark
  • Bomen achter het Huigpark: Mirte heeft bij de gemeente geïnformeerd of daar fruitbomen konden komen.  Dat kon niet meer. 2 dagen later kwam Karin Bosma van de gemeente  hierop terug, de bomen die waren besteld bleken er niet. Wim Lunsing vond bij Eemnes  kersenbomen (2,30m hoog, 3 jaar oud, €16,50 per stuk) die door een bestemmingsplan weg moeten. Margje heeft ze gereserveerd. Mochten er meer mensen een kersenboom willen, dan heeft de IDeeWinkel de contactgegevens.
>> Actie: Gerrit-Jan de Bruijn zal de bomen vervoeren.
>>Vraag Janine: kreeg onlangs een vraag over kapvergunningen van bomen langs een fietspad in Oegstgeest, een snelle actie van een bewoonster die de bomen wilde behouden bleek succesvol er waren betere oplossingen voor het door boomwortels hobbelige fietspad dan het kappen van de bomen. Kan iemand bijhouden wat er gebeurt met bomen?

Notenbomen Tuin van Noord
Bij de Tuin van Noord kunnen drie notenbomen geplant worden. Inger en Gerrit Jan verzorgen dit.

Kunst en Cultuur:
Geert en Mechteld van Fields of Wonder zijn vandaag uitgenodigd en vertellen straks iets over Magnetisch Groen.

Matilotuinen in Roomburg.
Ludy heeft op het plan voor Matilo (archeologisch park) de groentetuinen gezien die toch erbij komen. Het zijn er wel zeker een stuk of vijftig! Een variant van de Doetuinen in Haarlem wordt geïntroduceerd: kleinere tuintjes voor beginners.
Alle tuinen hebben sleutels van de hekken. Bewoners van het verzorgingstehuis Roomburgh kunnen er wandelen.
In Haarlem zijn inmiddels 7 van dit soort tuinen. Er is een enorme behoefte aan (wachtlijst).
Het zou leuk zijn als dit in heel Leiden wordt geïntroduceerd.
Het verschil met een gewone volkstuin is: beheer van gemeentegrond.
We willen er ook graag een kas bij, met voorziening in de winter, en dat bewoners van het verzorgingstehuis op hoogte kunnen tuinieren.
Een klein perceeltje kost aan huur €20,- per jaar, een groter perceel €80,-
Op een andere plek in het park zullen “Vergeten groenten” verbouwd gaan worden volgens de principes van  permacultuur.
>>Actie 10 november in Buurthuis Matilo een bijeenkomst.

Bessie heeft biologische bloembollen meegenomen
De teler van deze bollen is al wat ouder. Hij is als gewone bollenteler begonnen en zag dat de manier waarop dit gebeurde niet goed ging. Hij is langzaam maar zeker over gegaan op biologische teelt. Hij vindt Gezonde Gronden en de IdeeWinkel een geweldig project en heeft bollen gedoneerd die wij mogen verkopen. De opbrengst mogen we voor ons eigen werk gebruiken.
Gangbare bollen worden met giftige middelen geteeld. Deze biobollen niet, dus je kunt ze naast je groenten in je moestuin zetten. In een Hongerwinter zou je ze ook nog kunnen opeten.
De bollen blijven over en komen terug als ze een goede plek hebben.
Voorjaarsbloeiers planten is belangrijk, omdat vroege insecten daarop kunnen fourageren.
Er zijn twee soorten crocussen en tulpen, blauwe druifjes en narcissen. De Rode Zaailing is een rode tulp die nog geen naam heeft.
We verkopen ze voor de prijs (of nog lager) van gewone bollen.
Ze kunnen in potten worden geplant, maar die potten moeten wel 12 weken buiten staan voor de koude periode. Alle bollen moeten voor half november de grond in!
Kleine bollen: €0,20, grote: €0,45
>>Actie Je kan nog bio-bollen bestellen via Bessie Schadee: 06 1444 2941

Fields of Wonder
Geert en Mechteld vertellen kort wat Fields of Wonder doet. Mechteld en Geert maken met Fields of Wonder sinds 2002 theatrale producties. Geen dans- of tekstvoorstellingen, maar belevenissen, voor mensen die normaal niet naar theater gaan, maar wel geprikkeld worden als ze er zijn geweest. Afgelopen juni hebben zij in de Hooglandse Kerk een voorstelling gegeven: geïnitieerd door de gemeente Leiden om fijnstof en schone lucht bespreekbaar te maken.
Er is een voorstelling over wier gemaakt: de Oceaan ( dmv wier) zuivert ruim 75 % meer lucht dan het "groen" op aarde.
Volgend jaar wil Fields of Wonder het project Magnetisch Groen presenteren.
Er wordt voornamelijk visueel gewerkt en met geuren, je kunt rondlopen.
Magnetisch Groen houdt in: Het publiek (ouderen en jongeren) in expedities door de stad leiden tijdens de vier jaargetijden om de aantrekkingskracht van de natuur te laten zien.
Geert gaf aan dat het moeilijk is om vanuit hun werkwijze iets kant en klaar te maken. Tijdens het proces ontstaat de voorsteling. Ze zijn nog aan het testen en uitproberen. Ze werken met vrijwilligers die een volwaardige rol krijgen in het geheel.

Reacties en tips:
Bessie: Een aftrap kan gegeven worden door dit najaar biologische bollen te laten planten op verschillende plekken in de stad.
Janine: Vorige keer is er gesproken over Eetbaar Leiden en de bestaande eetbare planten in Leiden. Er kan bijvoorbeeld een route gemaakt aan de hand van de bestaande kaart met eetbare planten.
Sjaak: Er is een verkiezing voor bomen met de X-Factor. Daar reageren mensen al op. Daar kan ook misschien wat mee gedaan worden.
Sjaak: Leiden is bezig met het veranderen van de kapvergunningen. Je kunt mensen vragen wat ze bijzonder vinden. Op het pleintje in de Gorterstraat staat bijvoorbeeld een plataan waar je mond van open valt, de mensen willen dat behouden.
Janine: Misschien kun je knooppunten van het Groen Netwerk door de stad maken bij de Bijzondere Bomen.
Ludy stelt: ik ben voor onafhankelijke initiatieven die als paddenstoelen uit de grond schieten, daar kun je wat mee doen of niet. Creativiteit begint dicht bij jezelf, je gaat op jouw manier aan de gang, en soms herken je het contact, soms niet.

Werkgroepjes


Groep Magnetisch Groen
>>actie werkgroep: Binnenkort wordt een afspraak gemaakt:  bij iemand thuis of in de Oranjerie.
De werkgroep gaat dan aan de slag
Eetbaar groen
>>actie werkgroep: Leden van deze werkgroep gaan een afspraak maken met de gemeente.
Ze vragen na bij ambtenaren waar verschillende noten- en fruitbomen precies komen.
Inger gaat uit Leiden verhuizen, voor die tijd wil ze graag concrete afspraken maken, bijvoorbeeld over bescherming van de eetbare bomen die geplant worden.
Zoeterwoude Groen en Ondernemend
>>Leuk idee van Wim van Rijn: Het Groente Hart: Wim en Ludy vinden elkaar in dit idee waar stedelingen en boeren samenwerken. Hier wordt  een aparte avond over gehouden
Het waterfestival
Over twee weken wil Ludy met Janine verder brainstormen over het idee Waterfestival.